Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Χώρας σε επίσκεψή του σε ένα νησί, από τις ατμομηχανές του Τουρισμού μας, την Κέρκυρα, για να δικαιολογήσει την ανάπτυξη ενός νέου κατασκευαστικού προγράμματος είπε ως επιχείρημα το εξής : «Αφού το Δάσος θα καεί δεν είναι καλύτερα να αναπτύξουμε την Τουριστική εγκατάσταση;».
Κάποιος από τους Πολιτικούς Μηχανικούς που τον περιβάλλουν του είπε ότι η Χαλέπιος Πεύκη αναγεννάται αποκλειστικά και μόνο μετά από πυρκαγιά.
Κε Πρωθυπουργέ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. Βλέπετε δεν έτυχε να διαβάσουν ποτέ τις νεώτερες μεθόδους μιας «Free fire regeneration of Pinus halepensis (Η αναγέννηση της Χαλεπίου πεύκης χωρίς Δασική Πυρκαγιά)».
Κι αυτό γιατί αυτή είναι μια επιστημονική μέθοδος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ και δεν είναι ανάγκη να την ξέρουν όλοι.
Όχι κε Πρωθυπουργέ. Σας παραπλάνησαν. Μπορούμε να θωρακίσουμε τα Δάση μας έτσι ώστε να απομακρύνουμε το ενδεχόμενο έναρξης και ανάπτυξης Δασικών πυρκαγιών ακόμα και στα εύφλεκτα Δάση.
Το εργαλείο μας είναι η Διαχείριση των Δασών.
Όχι όμως δεν φταίει ο Πρωθυπουργός (όχι ακόμα τουλάχιστον).
Όχι δεν φταίει μόνο η Βουλή, ούτε και ο ενεργητικός (είναι αλήθεια) αλλά ξένος προς το αντικείμενο Υπουργός.
Δεν είναι που στον πρόσφατο Νόμο 4685/2020 πέρασαν μεταξύ άλλων θετικών και φωτογραφικές διατάξεις.Θυμάστε το «σκάνδαλο» του Porto Karras; Τότε που ο Γ.Παπανδρέου έδιωξε 7 βουλευτές και το σταμάτησε; Τώρα έγινε πράξη.
Αναζητήστε το στο άρθρο 48 του Νόμου (για τις πράξεις που εκδόθηκαν για βιομηχανική και τουριστική αξιοποίηση κλπ). Μετά μάθετε ποιος Πρόεδρος μεγάλης ομάδας αγόρασε την εγκατάσταση. Μέσα στην έκταση έμεινε μία έκταση 8.000 στρέμματα Δάσος ως καταφύγιο θηραμάτων. Να το θυμάστε, θα αποχαρακτηριστεί άμεσα από καταφύγιο θηραμάτων.
Και δεν είναι μόνο που νευραλγικές θέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στελεχώνουν κάποιοι ευγενικοί στην πλειοψηφία τους, αλλά αυταπόδεικτα άσχετοι με την προστασία των δασών και του Περιβάλλοντος.
Γιατί πως μπορεί αλήθεια ένας Πολιτικός Μηχανικός ή Αρχιτέκτων ή Τοπογράφος να συμβουλέψει το Υπουργείο (και τον Πρωθυπουργό) σωστά για… την διαχείριση ευαίσθητων οικοσυστημάτων;
Ο κάθε ένας βέβαια μπορεί να νομίζει τον εαυτό του για ειδικό για τους βιότοπους NATURA. Βάζω στοίχημα ότι έχουν επισκεφτεί ελάχιστους ή κανέναν.
Εγώ είμαι Δασολόγος κι έχω κάθε καλή διάθεση να σας κατασκευάσω μια Πολυκατοικία. Εσείς θα μείνετε μέσα; Με εμπιστεύεστε; Ασφαλώς όχι. Εμείς (ως κοινωνία) γιατί να τους εμπιστευτούμε;
Στην πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου για τον οικισμό «Μάτι» ο συμπαθής Υφυπουργός-Πολεοδόμος δέχθηκε μια ερώτηση από έναν πρώην Αντιδήμαρχο του Δήμου Ν.Μάκρης και Τοπογράφο. Το ερώτημα αφορούσε μια όμορη του σχεδίου έκταση και ήταν : «Θα αναγκάσετε όλον αυτό τον κόσμο να κάνει αντιρρήσεις στους Δασικούς χάρτες;». Ο Υφυπουργός απάντησε : «Τι σε νοιάζει, αφού στις επιτροπές είναι οι δικοί σου;» και του κλείνει το μάτι με νόημα και με την επιβράβευση του παρακείμενου επίσης συμπαθή Υπουργού. (Μην ρωτάτε αν είναι «Κλιματικής αλλαγής». Τυπικά ναι.)
Προφανώς αναφερόταν στην αλλαγή της σύνθεσης των Επιτροπών επίλυσης των αντιρρήσεων των δασικών Χαρτών. Ένας Δικηγόρος (άσχετος με τον χαρακτηρισμό Δασικών εκτάσεων), ένας Τοπογράφος ή όποιος να είναι που κάνει Τοπογραφικά (παντελώς άσχετος με τον χαρακτηρισμό Δασικών εκτάσεων) και ένας Δασολόγος (ο μόνος σχετικός).
Τι να εννοούσε άραγε κλείνοντας το μάτι του; Γράφω την δικιά μου ερμηνεία: «Αφού θα τα δώσουν οι δικοί σου στην Επιτροπή αέρα-πατέρα, τι θέμα έχεις;» (ελπίζω να κάνω λάθος).
Όμως δεν φταίνε μόνο αυτοί. Φταίμε όλοι μας που αντί να ανεχθούμε τα κλεισίματα του ματιού και τα κρυφά γελάκια με νόημα, δεν πολλαπλασιάσαμε τις φωνές των χαροκαμένων κατοίκων του Οικισμού.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΦΤΑΙΞΕ Η ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ.
ΒΛΕΠΕΤΕ (Φίλοι μας και κυρίως κε Πρωθυπουργέ) ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΕΛΕΙΠΕ … ΓΙΑΤΙ «ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΑΦΕ».
ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΙ ΣΤΗΝ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ.
ΜΕΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ… ΤΟΜΑΡΙ ΤΗΣ.
Όχι δεν φταίνε μόνο οι Γερμανικές Εταιρείες που θέλουν να «σπρώξουν» τις ανεμογεννήτριες παλιάς τεχνολογίας των τριών Μεγαβάτ (αν παράγουν και τόσο) στην Χώρα μας. Οι ανεμογεννήτριες αυτές είναι απαγορευμένες ουσιαστικά σε όλη την Βόρεια Ευρώπη.
Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι δυναμικότητας τουλάχιστον 6 ή και 12 Μεγαβάτ.
Φίλοι μου, διαφορετικό πράγμα είναι να εγκατασταθούν στα Άγραφα 30 ανεμογεννήτριες και διαφορετικό να μπουν 120 ! ! !.
Δεν είμαι αντίθετος με τις ήπιες μορφές ενέργειας. Το αντίθετο.
Λέω όμως ότι είναι κρίμα να καταστρέψουμε τα Βουνά και τα τοπία μας για να απορροφήσουμε το στοκ των Γερμανικών εταιρειών.
Ο «λογαριασμός» από την καταστροφή του περιβάλλοντός μας, μας αφορά άμεσα. Αφορά φυσικά και τον Τουρισμό μας. Και θα έρθει αργότερα. Και οι «λογαριασμοί» της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι πολύ σκληροί.
Αν καταστρέψεις το τοπίο, βρωμίσεις τις θάλασσες, αφήσεις να καούν τα Δάση, για ποιον «Τουρισμό» θα μιλάς;
Όχι δεν φταίνε μόνο οι Δασολόγοι που ανέχτηκαν να αφιερωθούν στις πράξεις χαρακτηρισμού και να αφήσουν ως δευτερεύων καθήκον τους την Διαχείριση Δασών. Ανέχτηκαν το φυλλορρόημα της Δασικής Υπηρεσίας χωρίς διαμαρτυρία. Ανέχθηκαν να ασχολούνται διάφοροι με την διαχείριση των ορεινών υδάτων, που ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ είναι μέρος της Δασικής διαχείρισης του Δασικού οικοσυστήματος. (Στην Γαλλία οι Δασολόγοι λέγονται «Μηχανικοί υδάτων και Δασών… κλπ»).
Παρατηρούμε ως κοινωνία κάτι περίεργους Πολιτικούς Μηχανικούς (ευτυχώς δεν είναι όλοι) επηρμένους με την σιγουριά της άγνοιάς τους, που έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να κάνουν και την διαχείριση ορεινών υδάτων (εκτός από την διαχείριση ευαίσθητων οικοσυστημάτων… τρομάρα τους). Έτσι γεμίζουν την Χώρα με πανάκριβα πεδινά Φράγματα νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό κάνουν… προστασία.
Τώρα εσείς μπορείτε να διαπιστώσετε την «προστασία» με μια απλή επίσκεψη στο νεκροταφείο της Μάνδρας Αττικής από τις πλημύρες του 2017…).
Δεν φταίμε μόνο εμείς (εννοώ ως κοινωνία) που αφήσαμε την Δασοπυρόσβεση στον λουφέ του ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ της Πυροσβεστικής, με δεκαπλασιασμό-εικοσαπλασιασμό των εξόδων, πρωτοφανείς και Παγκοσμίου φήμης καταστροφές στα Δάση μας, με 11 συμπολίτες μας νεκρούς κάθε χρόνο… (30 ελικόπτερα;;; 30;;; Λυσσάξανε πια!!!).
ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ … «ΠΙΣΩ».
ΝΟΜΙΖΟΥΝ (εμείς οι Δασολόγοι είναι αλήθεια λιγότερο) ΟΤΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.
ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΛΙΑ ΠΑΡΟΧΥΜΕΝΗ, ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ «ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ».
ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΝΕΡΜΑΤΙΣΤΗ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΠΕΥΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ!!!
Όλοι αυτοί, ίσως λόγω ειδικότητας, δεν κατάλαβαν (ή δεν το πιστεύουν ακόμα) ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πλανήτη δεν είναι ο Κορονοϊός, αλλά Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
Το σύστημά μας είναι καπιταλιστικό και έχει όντως ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Μπορεί να παρεμβαίνει μέσα στην παραγωγική διαδικασία και να την επιταχύνει. Η απόδοση της βιομηχανικής παραγωγής με τα κατασκευαστικά ρομπότ εκατονταπλασιάστηκε.
Η παραγωγή τροφίμων ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ δεκαπλασιάστηκε γρήγορα με τα γενετικά τροποποιημένα της μηχανικής γενετικής. Φυσικά όλα με παράπλευρα άγνωστα ακόμα προβλήματα.
Όμως η εντατικοποίηση των ρυθμών των οικοσυστημάτων έχει τα όριά της. Τα οικοσυστήματα και τα δάση, έχουν τους δικούς τους ρυθμούς.
Αν τα ζορίσεις δεν παράγουν. ΑΠΛΩΣ…ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ.
Ανάπτυξη στην Βιομηχανία μπορεί να είναι η εισαγωγή των ρομπότ στην παραγωγή. Δεν μπορεί όμως να γίνει απεριόριστη ανάπτυξη της Δασικής παραγωγής ότι και να κάνουμε.
Εδώ το οικονομικό μας σύστημα μοιάζει να έχει μιαν αντίφαση. Όσο εντατικοποιείς πχ τις υλοτομίες, τόσο κινδυνεύεις να καταρρεύσουν τα οικοσυστήματα.
Να μην έχεις ξύλο, ζώα, πόσιμο νερό, βοσκές, καθαρό αέρα και σε δύο-τρία χρόνια ούτε και έδαφος.
Ούτε βέβαια και η παντελής απαγόρευση των υλοτομιών είναι η λύση (όπως υποστηρίζουν διάφοροι άσχετοι της Αειφορικής Δασικής Διαχείρισης και λάτρεις της φωτιάς).
ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΟΥΝ.
ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΑΣΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ.
Και δεν μπορεί να γίνει ΔΑΣΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ με την σαλαμοποίηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων.
Τώρα για τον συμπαθή σ’ εμένα Υπουργό μας, που μίλησε (για πολλούς ανάρμοστα) για Δασικό ΦΟΝΤΑΜΕΤΑΛΙΣΜΟ, πρέπει να του πω μόνο ότι αν θέλει να προσφέρει κάτι στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή, πρέπει να εκσυγχρονιστεί με νέους συμβούλους και φρέσκες ιδέες. Έχει μια έμπειρη με πολύχρονη εμπειρία στην ανάπτυξη των Δασών και στην οργάνωση της υπαίθρου. Την Δασική Υπηρεσία.
Ας μιλήσει μαζί τους, ας πάρει την γνώμη τους. Όπως το Εθνικό σύστημα υγείας εξακολουθεί να λειτουργεί λόγω του πατριωτισμού των λειτουργών του, το ίδιο συμβαίνει και με την κακοπληρωμένη και αποδεκατισμένη Δασική Υπηρεσία. Λειτουργεί λόγω του πατριωτισμού και του φιλότιμου των στελεχών της. Ας μιλήσει μαζί τους ανοικτά και άμεσα. Ας κάνει μια μικρή περιοδεία.
Ας μην ακούει τις αρτηριοσκληρωτικές, αντιεπιστημονικές, συντεχνιακές συμβουλές της ηγεσίας του ΤΕΕ.
Δυστυχώς τώρα είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν.
ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ.
Οι προτάσεις κε Πρωθυπουργέ, είναι εκτός από τολμηρές, να είστε σίγουρος ότι θα είναι και προσοδοφόρες.
Αν αφήσετε να ξεδιπλωθεί και να εφαρμοστεί η σύγχρονη Δασολογική Επιστημονική γνώση στην πράξη, θα καταφέρετε να πετύχετε τεράστια Οικονομική ώθηση στην Πατρίδα μας.
Θα ξαναοργανώσουμε τον κοινωνικό μας ιστό, θα κάνουμε πιο ελκυστική την επαρχία και θα ξαναφέρουμε τους Έλληνες πάλι κοντά στα Δάση. (Η καλύτερη Δασοφυλακή και υπό προϋποθέσεις και Εθνοφυλακή της Εθνικής μας Ασφάλειας είναι ο ίδιος ο λαός).
Ας αναφέρουμε μόνο τρεις προτάσεις σήμερα :
Ο Φορέας κατά τον χειμώνα θα προετοιμάζει τα Δάση έτσι ώστε να μην καίγονται. Θα κάνει αραιώσεις, αντιπυρικές λωρίδες, καθαρισμό των Δασών και απομάκρυνση της πλεονάζουσας ή ξερής βιομάζας στην βάση ενός διαχειριστικού σχεδίου του Δάσους.
(Η βιομάζα αυτή μετά από απλή επεξεργασία θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για την θέρμανση Δημόσιων κτηρίων όπως πχ Σχολείων, Νοσοκομείων κλπ).
Το καλοκαίρι θα αναλάβει την λειτουργία των πυροφυλακείων, την οργάνωση των εθελοντών και κυρίως θα αναλάβει την πρώτη πλήξη μιας Δασικής Πυρκαγιάς με ευέλικτα μέσα που έτσι κι αλλιώς διαθέτουμε.
Μεγάλη οικονομία θα είναι η χρήση της τεράστιας λόγω και της πολύχρονης εμπειρίας, «σοφά» αναπτυγμένης περιφερειακής οργάνωσης της Δασικής Υπηρεσίας που θα αναζωογονήσει την επαρχιακή Οικονομία, με έμφαση στην Ορεινή μας οικονομία.
Παρατηρώ ότι η πρόταση της Πυροσβεστικής είναι να δημιουργηθούν κλιμάκια εκεί που έχουμε ήδη Δασονομεία που συχνά είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Δηλαδή επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν κουτσό Φορέα Δασοπροστασίας μέσα στην Πυροσβεστική και όχι όπως προέβλεπε το πόρισμα της Βουλής.
Πρόκειται για μια άλλη επιτυχή παραπλάνηση της Πολιτικής ηγεσίας από το Πυροσβεστικό ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ. Φυσικά για επιστημονική γνώση ούτε λόγος.
Η Γενική Γραμματεία στα χρόνια που λειτούργησε απέδωσε σημαντικό, ΚΥΚΛΩΠΙΟ έργο. Η Γενική Γραμματεία θα περιλαμβάνει και την διαχείριση των Ορεινών υδάτων που έτσι κι αλλιώς παντού αποτελεί μέρος της Διαχείρισης δασών.
Γιατί «Δάσος» φίλοι μου σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα δεν είναι σύνολο δέντρων. Είναι ένα οικοσύστημα με το «οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές)».
Η αλληλεπίδραση των δέντρων και του εδάφους δημιουργεί και τα ορεινά ύδατα και η νομή τους (η ορεινή υδρονομία) ήταν πάντα και είναι και παντού, μέρος ή αποτέλεσμα της ευρύτερης «αλληλοεπίδρασης» του οικοσυστήματος.
Τα πουλιά είναι «Δάσος». Ζουν ή και φωλιάζουν συχνά μέσα στο δάσος και στους υγροβιότοπους που αποτελούν νομοτελειακά μέρος των λειτουργιών του «Δάσους» (του οικοσυστήματος δηλαδή).
Η ξυλεία, οι βοσκότοποι και η κτηνοτροφία, το κυνήγι, η Δασική αναψυχή, ο καθαρός αέρας δημιουργούνται ως μέρος της «αλληλεξάρτησης».
Η Γενική Γραμματεία Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος (ή καλύτερα ένα Υπουργείο Δασών και Φυσικών Πόρων) θα οργανώσει όλες τις απαραίτητες Δράσεις για την διατήρηση, ανάπτυξη, προστασία και παραγωγική αξιοποίηση της ορεινής και Δασικής μας Οικονομίας και σύντομα και στην οικονομική, κοινωνική, πληθυσμιακή αναγέννηση της Χώρας.
ΤΟΛΜΗΣΤΕ κε ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ!!!
ΤΩΡΑ. ΣΗΜΕΡΑ. ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.
Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής
Ειδικευμένος στην Οικολογία και Διαχείριση Οικοσυστημάτων
Η SILVA NATURA (Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος & Συνεργάτες) είναι μια αμιγώς μελετητική εταιρεία και εξειδικεύεται σε μελέτες περιβαλλοντικές, δασικές, αναπτυξιακές, φυτοτεχνικών διαμορφώσεων – Αρχιτεκτονικής τοπίου.
©Copyright 2023. All Rights Reserved. Silva Natura | Developed by iSoftCloud