Η πολύπαθη Θεσσαλία μετράει ακόμα τις πληγές της. Περιμένοντας την νέα αλλαγή του καιρού μερικά μόνο σημεία μήπως και προλάβουμε να μπαλλώσουμε κάτι. Δυστυχώς θα περιοριστώ στην περιοχή της ψευτο-ψηφιακής πόλης των Τρικάλων. Να είστε όμως σίγουροι ότι ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ παρόμοιες καταγραφές υπάρχουν σε ολόκληρη την Θεσσαλία που χρήζουν εντοπισμού και άμεσης σχετικής αντιμετώπισης.
Σημείο -1-
Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση της γέφυρας Αρριανού των Τρικάλων απέναντι από το Νοσοκομείο (Φωτογραφία 1).
Η διατομή της κοίτης του έχει ελαχιστοποιηθεί από φερτά υλικά με ύψος μικρότερου (από επιτόπου οπτική εκτίμηση) των 2 μέτρων ενώ ολόκληρη η κοίτη του είναι γεμάτη από κλαδιά ακόμα και κορμούς δέντρων και κάθε είδους εμπόδια που μπορείτε να φανταστείτε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που υπερχείλισε ο Ληθαίος ποταμός. Ιστορικά αναφέρεται η μεγάλη πλημμύρα του 1907 ως μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει ποτέ τη χώρα μας, σημειώθηκε στις 4 Ιουνίου του 1907, όταν πλημμύρισε ο Ληθαίος ποταμός στα Τρίκαλα, οδηγώντας στον θάνατο περισσότερους από 100 ανθρώπους. Όπως αναφέρεται στο «Εγκυκλοπαιδικόν Ημερολόγιον του Έτους 1908» που κυκλοφόρησε από το «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» με συντάκτη τον Ι.Α. Βρετό. «κατά τον Ιούνιον του παρελθόντος έτους πλημμυρήσας εξ αδιακόπων βροχών ο διά της πόλεως διερχόμενος Ληθαίος παραπόταμος του Πηνειού, εκρήμνισεν υπέρ τας 1.000 οικίας και έπνιξεν άνω των 100 κατοίκων. Από μιας μόνον οικίας εξήχθησαν 48 πτώματα!».
Από τότε, βέβαια, (από την δεκαετία του 1930) αναπτύχθηκε ένα τεράστιο και πολύχρονο έργο της Δασικής Υπηρεσίας στα ανάντη όλων των ποταμών του κάμπου (Ληθαίος, Κουμέρκης, Αγιαμονιώτης, Πορταϊκός) και των ορεινών χειμάρρων που καταλήγουν σε αυτούς. Ωστόσο το έργο αυτό εγκαταλείφθηκε λόγω υποχρηματοδότησης. Όλα τα χρήματα διατέθηκαν σε πολυδάπανα και τελικώς ανόητα (εκ του αποτελέσματος) αντιπλημμυρικά έργα μόνο στα πεδινά. Έτσι έμειναν σχεδόν όλα τα φράγματα στα ανάντη ασυντήρητα και ακαθάριστα με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην λειτουργούν σωστά.
Παρατηρούμε ότι το νερό πέρασε πάνω από την γέφυρα που από ένα σημείο κι έπειτα λειτουργούσε ως φράγμα συγκράτησης των νερών μετατρέποντας την πόλη σε λίμνη.
Χρειάζεται να πούμε το αυτονόητο; Η κοίτη του Ληθαίου έπρεπε ήδη να έχει καθαριστεί αν όχι σε ολόκληρο, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μήκος του.
Σημείο -2-
Βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που και στα νεότερα χρόνια πλημμύρισε ο Ληθαίος ποταμός, αλλά πάντως πολύ λιγότερο και πάντοτε στο ίδιο σημείο, που σημαίνει ότι τα «πεδινά αντιπλημμυρικά» καμιά φορά μπορεί να οξύνουν παρά να αμβλύνουν το πρόβλημα.
Παλιότερα διανοίχθηκαν αρδευτικοί τάφροι που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως βοηθητικά αυλάκια διοχέτευσης υδάτων (Bypass του Ληθαίου), που νομίζουμε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα.
Όμως, ουσιαστικά, αφέθηκαν κι αυτά στην τύχη τους. Ακόμα και με ανοικτές τις κακοσυντηρημένες θυρίδες του, από το αυλάκι της φωτογραφίας 4 μπορεί να περάσει ελάχιστος όγκος νερού (Φωτογραφία 4).
Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν κατασκευάστηκε ο περιφερειακός δρόμος των Τρικάλων, που δημοπρατήθηκε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2009, «πέρασε» πάνω από την αρδευτική αυτή τάφρο με πολύ μικρή γέφυρα ελάχιστης διατομής (Φωτογραφία 5).
Χρειάζεται να πούμε το αυτονόητο; Η κοίτη σε όλα τα αρδευτικά αυλάκια έπρεπε ήδη να έχουν καθαριστεί αν όχι σε ολόκληρο, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μήκος τους.
Σημείο -3-
Η πιστοποίηση των πλημμυρισμένων περιοχών δεν γίνεται από τις Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γίνεται από την Πυροσβεστική. Και πως αλήθεια; Από τον αριθμό… τηλεφωνικών αναγγελλιών της πλημύρας στην Πυροσβεστική.
Όμως η Πυροσβεστική των Τρικάλων πλημμύρισε κι αυτή και από την στιγμή που διεκόπηκε και το ρεύμα δεν λειτουργούσε το τηλεφωνικό της κέντρο!!! Οπότε δεν μπορούσε να λάβει κλήσεις. Επομένως, ο πολίτης δεν μπορούσε να τους τηλεφωνήσει για βοήθεια. Τώρα αφού η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να καταγράψει τίποτα, δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι ο έρμος ο πολίτης πλημμύρισε;
Αλήθεια πως είναι δυνατόν να μην διαθέτει το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής ούτε καν μια απλή συστοιχία μπαταριών (που διαθέτουν όλα τα τηλεφωνικά κέντρα) που θα εξασφάλιζε την λειτουργία του σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος;
Είναι δυνατόν ΤΟΣΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ; Γιατί παραξενεύεστε; Όπως δεν σβήνει καμιά πυρκαγιά στα Δάση, έτσι και δεν διαθέτει μια συστοιχία με 12 μπαταρίες.
Οπότε φαντάζομαι ότι και ο αριθμός των κλίσεων που ακούμε, μάλλον είναι «μαγειρεμένος» όπως «μαγειρεύονται» οι χιλιάδες αναζωπυρώσεις της ανικανότητας κατάσβεσης, σε νέα περιστατικά.
Χρειάζεται να πούμε το αυτονόητο; Όσο ταυτίζουμε την Πολιτική Προστασία με την Πυροσβεστική, Πολιτική προστασία δεν θα έχουμε.
Όσο κρατάμε στην θέση του τον ίδιο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡΜΑΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΔΑΣΩΝ ανίκανο (εκ του αποτελέσματος) Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στην θέση του, θα βρούμε λύσεις;
ΠΩΣ; ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ; (άρθρο 53 του Ν.4662/2020)
Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
Η SILVA NATURA (Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος & Συνεργάτες) είναι μια αμιγώς μελετητική εταιρεία και εξειδικεύεται σε μελέτες περιβαλλοντικές, δασικές, αναπτυξιακές, φυτοτεχνικών διαμορφώσεων – Αρχιτεκτονικής τοπίου.
©Copyright 2023. All Rights Reserved. Silva Natura | Developed by iSoftCloud