Η Προδιαγεγραμμένη απόφαση για το Μάτι Αττικής

Αρχική / Νέα / Η Προδιαγεγραμμένη απόφαση για το Μάτι Αττικής

Για το Μάτι

(Μήπως έπρεπε να το περιμένουμε;)

Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος

Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Πρώτα δύο τραγικά γεγονότα πριν από το ΜΑΤΙ.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, ο αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάνζιος έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει μια 44χρονη γυναίκα από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει σε διώροφο στο Παλαιό Φάληρο.

Ο Αρχιπυροσβέστης μαζί με έναν συνάδελφό του προσπάθησε να απεγκλωβίσει μία 44χρονη γυναίκα που είχε αποκλειστεί στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Αρχικά παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την άτυχη γυναίκα και ο συνάδελφος του αρχιπυροσβέστη απλώς …την κοπάνησε. Δηλαδή εγκατέλειψε το κτίριο.

Ο Μάντζιος όμως παρέμεινε στο διαμέρισμα συνεχίζοντας την έρευνα και αντιλήφθηκε ότι δεν είχε αρκετό οξυγόνο στη μάσκα του, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια, αλλά το κέντρο επιχειρήσεων του ζητούσε να επαναλάβει τα λόγια του ! (Όποιος πολίτης έχει έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε κέντρο επιχειρήσεων ξέρει την προκαλούμενη αδικαιολόγητη αργοπορία με δεκάδες ερωτήσεις. Ποιος είσαι, που μένεις, τι τηλέφωνο έχεις, που είναι η φωτιά, πόσο μεγάλη είναι, πως φτάνουμε εκεί κλπ. Αν τύχει και το περιστατικό είναι σε δασική περιοχή… «άστα- βράστα» τα βλέπουμε όλοι μας).

Όταν έφτασαν οι ενισχύσεις, ήταν ήδη αργά, καθώς ο άτυχος Ματθαίος δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Εκτός από τον άτυχο αρχιπυροσβέστη, έχασε τη ζωή της και η 44χρονη μητέρα δύο παιδιών, την οποία προσπάθησε να σώσει.

Έγινε και Ένορκη Διοικητική Εξέταση, το πόρισμα της οποίας ανέφερε τα γνωστά. Ότι δεν υπήρχε καμία υπηρεσιακή ευθύνη για τον θάνατο του αρχιπυροσβέστη.

Ωστόσο η τακτική δικαιοσύνη επέδωσε αρχικά ευθύνες σε έξι ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής για τον θάνατο του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου και της Άτυχης γυναίκας. Παράλληλα, δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος του ιδιοκτήτη του ισογείου του οικήματος.

Κατηγορούμενοι ήσαν :

  • ο τότε διοικητής Περιφέρειας Αττικής, υποστράτηγος Δημοσθένης Αναγνωστάκης, που έφτασε Υπαρχηγός και Αντιστράτηγος
  • ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθήνας αρχιπύραρχος Μιχάλης Ανδριόπουλος (αποστρατεύτηκε το 2018),
  • ο τότε διοικητής του 5ου Πυροσβεστικού Σταθμού (αποστρατεύτηκε το 2018), Κυριακούλης Κυριακουλέας (Ήταν τόσο καλός που αποστρατεύτηκε το 2023… Στρατηγός !!!)
  • ο επιχειρησιακός αξιωματικός, επιπυραγός Δημήτρης Αντωνάκης (έγινε και Διοικητής Λεχαινών και Πύργου και αποστρατεύτηκε το 2020),
  • ο πυραγός Νικόλαος Αμπλάς,
  • ο πυροσβέστης Φώτιος Λέντζιος (που την κοπάνησε) και
  • ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στο ισόγειο Γιώργος Τσέλιος.

Ο Ματθαίος Μάντζιος βραβεύτηκε μετά θάνατον από την Ακαδημία Αθηνών για την ηρωική πράξη του. (Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει).

Η κατηγορία καταλογίστηκε ως πλημμέλημα και παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη. Έγινε και κλήρωση για την σύνθεση του Δικαστηρίου και Πρόεδρος κληρώθηκε η κα Μαρία ……….. Η απόφαση; ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ.

Τις πολύνεκρες πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής τις θυμάστε;

Μεταξύ όλων των άλλων κατηγορήθηκαν και επτά αξιωματικοί της Πυροσβεστικής.

Και πάλι η κατηγορία καταλογίστηκε ως πλημμέλημα και παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη. Έγινε και κλήρωση για την σύνθεση του Δικαστηρίου και Πρόεδρος ήταν και πάλι η κα Μαρία ………..

Ένα μέλος όμως του δικαστηρίου έμεινε σε ενδιαφέρουσα οπότε δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της λόγω της προβλεπόμενης μεγάλης διάρκειας της Δίκης.

Επομένως άλλαξε ολόκληρη η σύνθεση της δικαστικής έδρας.

Παρακάμπτω τα ονόματα των κατηγορούμενων μια και δεν έχει νόημα.

Η απόφαση; ΠΑΛΙ ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ.

Και ήρθε το 2018 το έγκλημα στο ΜΑΤΙ.Είναι αυτονόητο ότι αυτό δεν ήταν πλημμέλημα, αλλά ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ.

Όπως αποκαλύφθηκε στην Δίκη μεταξύ και άλλων συντριπτικών στοιχείων περίπου 25 ημέρες πριν την καταστροφή, έγινε μία ευρεία άσκηση της Πυροσβεστικής με σενάριο να ξεκινάει μια φωτιά από το σημείου που ξεκίνησε, με παρόμοιες συνθήκες του αέρα κλπ. Αναπτύχθηκαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, πέταξαν εναέρια μέσα, ήρθαν ασθενοφόρα, Αστυνομία και πλωτά μέσα.

Μετά το τέλος της πολύ επιτυχημένης … άσκησης, συγκεντρώθηκαν όλοι οι τσίγκινοι αστέρες για τα συχαρίκια.

Επομένως όλα τα στελέχη της Πυροσβεστικής γνώριζαν ότι υπήρχε κίνδυνος σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Παραπέμφθηκαν λοιπόν στην δικαιοσύνη για να δικαστούν μεταξύ άλλων. Έγινε και κλήρωση και κληρώθηκε και πάλι ως Πρόεδρος η κα Μαρία……

Εσείς τι αποτέλεσμα περιμένατε;

Αποτέλεσμα; Έπεσαν στα μαλακά. Όλοι άσκησαν έφεση και συνεχίζουν την ζωή τους. Σε δύο χρόνια που δεν θα γίνει το Εφετείο θα γλιτώσουν με λίγα χρήματα.

Όμως από ότι μου λένε γνωστοί Νομικοί υπάρχει η δυνατότητα άσκησης έφεσης με ταυτόχρονη αναβάθμιση της κατηγορίας. Ωστόσο κάνω μια πρόβλεψη. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Εκείνο μόνο που αναρωτιέμαι είναι ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ;

Μήπως θα αντιμετωπίζαμε την κλιματική αλλαγή καλύτερα αν αναλάμβανε η Δασική Υπηρεσία το διακριτό καθήκον;

Δηλαδή της επιτήρησης, της πρώτης πλήξης και της πλήξης στα Δάση, χωρίς να είναι απαραίτητο να αλλάξουμε στα υπόλοιπα και πολλά πράγματα.

Έτσι και η Πυροσβεστική θα λειτουργήσει πολύ-πολύ καλύτερα μια και στις αστικές και περιαστικές Πυρκαγιές είναι πολύ αποτελεσματικότερη.

Πάντως για την Ιστορία ας απαριθμήσουμε τους καταδικασμένους.

Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου που πήγαινε στο Μάτι προς τα διυλιστήρια Κορίνθου ενώ δεν χρειαζόταν-Είναι εκείνος που το βράδυ της ψευτοενημέρωσης τύπου το βράδυ της καταστροφής δήλωσε ότι… «και σήμερα δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό»).

Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό 9 ανθρώπων στη θάλασσα, καθώς δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής ούτε τις λέμβους της ΕΜΑΚ (ήταν ο κος που σε ηχογραφημένη συνομιλία, απειλούσε τον Ανακριτή της Πυροσβεστικής με την παραίνεση να φυλάξει τον κ@λ@ του γιατί όταν θα γίνει και αυτός Διοικητής θα τον αφήσουν χωρίς εναέρια μέσα όπως στα Κύθηρα και την Μάνη και έβριζε με τα χειρότερα λόγια τις δικαστικές αρχές). ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ…

Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες 32. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου και την μη ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των δυνάμεων της πυροσβεστικής.

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τότε διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων και ομοίως

Ο Χαράλαμπος Χιώνης τότε διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής για την παράλειψη να προχωρήσουν σε οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων, για την απουσία ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς και την μη ορθή διαχείριση συντονισμού των δυνάμεων.